Colt lightning znovu živý

23.05.2007 16:03
Coltova puška Lightning byla nejrychlejší opakovací puškou na světě až do doby nástupu samonabíjecích zbraní. V rychlosti střílení jí nemohla konkurovat žádná jiná puška od jiných výrobců...

Lightningy měly přímo odsuvný závěr a vyráběly se s malým, středním a velkým rámem jako pušky nebo karabiny. Zatažením předpažbím dozadu se odtáhl závěr, vyhodila se nahoru prázdná nábojnice, natáhl se kohoutek . Zasunutím předpažbí dopředu se nabil nový náboj, uzamkl se závěr a puška byla připravena k odpálení. U této pušky je pozoruhodné to, že podržením stisknuté spouště a použitím opakovaného pohybu předpažbí muže puška velmi, velmi rychle střílet bez dalšího stisknutí spouště. To je dáno mechanismem pušky, kdy dojde k uzamčení závěru, je odblokován kohout, který odpálí náboj (pokud je ovšem držena spoušť). Tento machanismus je velice spolehlivý a konstrukčně vyřešen tak, že v žádném případě nemuže dijít ke spuštění kohoutu v neuzamčené poloze závěru.

Rychlost střelby dala i jméno této Coltově pušce - Lightning - blesk, bleskový.
Tento model je datován do roku 1883, ale až o rok později v roce 1884 začal prodej. Výroba byla definitivně zastavena v roce 1904, tedy před více než 100 lety.

Kalibry se vyráběly od .22 s okrajovým zápalem až po 50-95 Expres. Délky hlavní od 20“ (karabina) po 28“ (expres rifle). Trubicové zásobníky pod hlavní měly kapacitu od osmi do patnácti nábojů. Celková produkce byla přes 185 000kusů a při výrově se uplatnilo přes 17 různých patentů. Colt byl prvním americkým výrobcem pušek ovládaným pohyblivým předpažbím. Winchester vstoupil na trh až v roce 1890 a Remington po přelomu století.

Jako první se začaly vyrábět modely se středním rámem a s kalibry 44WCF, 38WCF a 32WCF a jejich celkový počet byl 89 777 kusů.

Vzhledem k tvrdé konkurenci levnějších Marlinových a Winchesterových pušek spákovým ovládáním produkce Coltových pušek nedosáhla vyšších čísel.

Tolik o histirii této pušky. A dnes po staletích se začala tato puška znovu vyrábět! Nikoho snad nepřekvapí fakt, že je to zbrojovka z Itálie , zbrojovka A.UBERTI.

Starý Lightning byl vyráběn kus po kuse a většina součástí vzhledu ke svým tolerancím nebyla záměná s jiným kusem. Toto v dnešní době NC řízených obráběcích strojů a laserových měření odpadá. Nový Lightning se vyrábí na NC strojích a všechny součástky jsou navzájem vyměnitelné.

Pušky se vyrábějí v cal.45LC,44-40Win. a 357Mag.

Výhradním dovozcem je firma DAVE Western guns and ammunition.

Zpět