Mudr. Jan "Dock Jack" Pelnář

28.07.2007 13:39
Přineseme vám rozhovory s novými Mistry republiky pro rok 2007 v Cowboy Action Shooting. Mistrovství republiky AWS se uskutečnilo ve dnech 5. - 8.července na střelnici v Přelouči. Jako prvního vám představíme Mistra republiky 2007 v kategorii LITTL TRADITIONAL ( střílí se pouze jedním revolverem ) - Mudr. Jan "Dock Jack" Pelnáře.

Jak jste se dostal ke střílení ? Ke střílení s westernovými zbraněmi jsem se dostal s prvními replikami perkusních revolverů, které se objevily na pultech prodejen se zbraněmi v Čechách v počátku 90 let.

Čím Vás zaujalo právě Cowboy Action Shooting ? Kovbojská akční střelba je velice dynamická střelecká disciplína, která zaujme samotné střelce i diváky celkovou atmosférou i jednotlivými detaily. Jejím prostřednictvím se člověk na chvíli dotýká časů již dávno minulých , setkává se s historickými zbraněmi či spíše jejich přesnými replikami a může zkusit, co tyto zbraně v jeho rukou dokážou.

Jakými zbraněmi střílíte a proč jste si vybral právě ráži 357Mag.? Používám revolvery mod.SAA 1873 F.LLI.PIETTA v ráži 357Mag., opakovačku UBERTI model 1873 v ráži 357Mag. a opakovací brokovnici NORINCO 1897 v ráži 12. Ráže 357Mag. a 12 se mi osvědčily nejlépe.

Podle čeho jste si vybral svou první zbraň pro westernové střílení ? Vybíral jsem z toho, co bylo tehdy v pravěku westernového střílení v Čechách k mání ......... t.j. 1851 Navy od F.LLI.PIETTY.

Trénujete často ? Trénuji, když mi čas a počasí dovolí.

Kolik nábojů měsíčně vystřílíte ? Nikdy jsem zatím počet vystřelených nábojů za týden, měsíc či rok nesumarizoval, ale někteří střelci to dělají. Možná to někdy také sečtu.

V které kategorii střílíte a proč jste si vybral zrovna tento styl ? Střílím v kategorii TRADITIONAL nebo LITTL TRADITIONAL a brzy budu i v kategorii 49´TRADITIONAL. Odpovídající styl střelby z revolveru se mi nejvíc líbí.

Jaké úspěchy máte za sebou ? Už si ani nepamatuji, ale mnozí to budou sami vědět ( naposled právě Mistr republiky 2007 v Littl Traditional ).

Jak jste přišel ke své přezdívce ? Přezdívku, kterou používám, jsem si vymyslel sám podle svého povolání a jména ( Dock Jack ) .

 

Jste zastřešen v nějaké střelecké organizaci ? Jsem členem AWS již od začátku jejího založení, takže i když mé pořadové číslo není zcela nejnižší, je pouze dvouciferné. AWS již po léta zastřešuje kovbojskou akční střelbu v ČR a já vítám zejména převzetí osvědčených způsobů a pravidel od americké SASS a jejich prosazení do střelecké praxe u nás a další rozvíjení tohoto střeleckého sportovního odvětví v řadách akčně střílejících westernových střelců.

 

 

Zpět