Novoroční rozhovor s prezidentem AWS Ing.Vlastimilem Pavlíkem

02.01.2008 19:50

Prezidentem  Asociace Westernových Střelců se  Ing.Vlastimil Pavlík - Thunderman stal již v roce 2002.

Od té doby AWS, můžeme říci, jen vzkvétá. Založila a uspořádala první i druhé Mistrovství Evropy Days of Truth. Letos bude pořádat již šesté mistrovství Republiky a sám je jeden z našich nejlepších westernových střelců.

                                              

 

Předpokládám, že střílíte od mládí jako ostatní střelci nebo je tomu u Vás jinak ?   Není a myslím, že takového kovboje u nás v AWS ani nenajdete.  Už v sedmi letech jsem měl na maškarním bále převlek za Old Shaterhanda. Moje první opravdická westernová zbraň byl perkusní revolver hned po revoluci 89, ještě když byly perkusní revolvery volně v prodeji. Pak už následovaly další zbraně jako opakovací puška originál Winchester 1894  nebo originál Colt Single Action Army 1873.  Právě s tímto revolverem jsem začal chodit na závody , které byly u nás možné. A to byly svazarmovské závody a disciplína velkorážní pistole. Na těchto závodech jsem byl opravdu za  exota . Jako jediný jsem používal právě jednočinný revolver Colt SAA 1873 se kterým jsem dokonce vystřílel II výkonstní třídu..  A pak to konečně nastalo !  V roce 1998 se v České republice začaly objevovat westernové závody. Můj úplně první závod byl v Mladé Boleslavi , který pořádala 8.Cavalry. Na těchto závodech jsem se seznámil s dalšími podobně "postiženými" lidmi  a t toho vyplynula logická potřeba založit organizaci , která by sdružovala  zájemce o westernovou střelbu. V roce 1999 založil Roman Horešovský Asociaci Westernových Střelců a já jsem byl na úplném začátku. A velmi si toho vážím.

Víme o Vás , že úspěšně reprezentujete naši zem nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech amerických ?  V USA jsme byli poprvé v roce 2000 a byl to pro nás doslova šok. Nejen že zbytek světa měl jiná střelecká pravidla než my, ale hlavně střelecky byli velmi před námi. My jsme používali jeden revolver a opakovací pušku. Američani měli dva revolvery , opakovací pušku a brokovnici a uměli všechny zbraně strašně rychle používat. Teprve tam jsme se vlastně začali "učit" střílet kovbojskou akční střelbu ( Cowboj Action Shooting ) a tu jsme přivezli zpátky domů do Čech. Najednou tu bylo střílení daleko rychlejší a akčnější, přesně to co jsme hledali a co se nám líbilo. A pak stačí jen trénovat a trénovat a trénovat. A možná vyhrajete. Já to štěstí měl. Jsem několikanásobný Mistr ČR, Mistr Evropy, Německa , Polska a jsem 4. na světě z Mistrovství světa z USA.

Být na čtvrtém místě na světě je velký úspěch. To ano , jsme pouze dva v Evropě , kteří toho zatím dosáhli. Já a má žena Thundermaid. Ta téhož roku vyhrála také čtvrté místo.

Vaše výsledky vypovídají o tom , že často trénujete. Rád bych trénoval daleko více. Ale když se člověk stará o firmu, má rodinu tak už se toho moc stihnout nedá. Ale snažím se každou volnou chvilku trávit na střelnici.

Patříte mezi střelce , kteří jsou čistě spotřební  nebo máte i sbírku zbraní ? Nejsem ten typ, kterým dělá problém střílet na závodech z originál zbraně. Třeba proto, že je to prý škoda. Já si to nemyslím. I staré originály jsou od toho, aby se s nimi střílelo. Mám sbírku zbraní  kde naleznete originál pušky Lightning, revolvery Colt , ale i vetšinu sortimentu od A.UBERTI.

Jakými zbraněmi střílíte ? O mě se ví, že mám oblibu v pušce Lightning. Tak střílím právě Lightningem cal.44-40 , brokovou pumpou originál Winchesterem 1897cal.12 a  revolvery střídám. Když střílím bezdýmným prachem pužívám revolvery ASM mod.SAA 1873 v cal.32-20 a když černým prachem mám revolvery A.UBERTI model Richards v  cal.45 Schofield. Ještě občas používám opakovací pušku A.UBERTI model Winchester 1866 většinou právě na černý prach. K černýmu prachu poslední dobou inklinuji stále více.

K westernovému střílení patří i dobové oblečení . Vy máte pěknou dobovou uniformu. Tu jsem si nechal ušít na míru na zakázku v USA . Tato uniforma patří  konfederačnímu generálu CSA ( Confederate State Army ). Stylové oblečení patří ke každé výbavě kovboje. Rád se pochlubí pěknými kousky, jak při střílení , tak hlavně na slavnostní večer. Ty se konají při velkých závodech jako jsou Mistrovství AWS, Mistrovství Evropy a samozřejmě Mistrovství dalších zemí. Jsou to večery spojené s hudbou, tancem a vyhlášením nejlepších střelců daného mistrovství. Na takovýchto večerech si užívají převážně ženy střelců, které si obléknou krásné stylové róby.

 

A tom právě westernové střílení je. Nejen o samotné střelbě , ale především o setkání přátel, kteří mají stejný koníček.

Děkujeme za rozhovor.

Přejeme Vám ještě mnoho střeleckých úspěchů.

 

 

 

 

Zpět