Rozhovor s Miroslavem "NoName" Kantorem

25.03.2007 13:27
best shooter Miroslav Kantor nejlepší střelecTentokrát Vám přinášíme rozhovor s více mistrem Evropy 2005,2006, s Mistrem České republiky 2005,2006 dále s Mistrem Rakouska a Slovenska s Miroslavem „NoName“ Kantorem členem prezídia AWS č.390 a členem SASS č. 68 710

Jak jste se dostal ke střílení ? Dostal jsem se ke střílení díky kamarádovi Petru Masopustovi ( Mack ), který se westernové střelbě věnuje mnohem déle než já. Zbraně a střelba z nich mě lákala dlouho jen jsem neměl možnost kde a z čeho si zastřílet, proto slovo dalo slovo a jeden víkend jsme si šli zastřílet. Jel jsem se podívat na závody westernových střelců a bylo vymalováno, chytlo mě to. Pak už to šlo ráz na ráz, zbrojní průkaz, nákup revolverů, opakovací pušky, brokovnice a nákupy neskončily dodnes.Bohužel, jak říká má žena.

Čím vás zaujalo právě westernové střílení ? Moc dlouho jsem o druhu střelby nepřemýšlel. Jednak částečně na to měl samozřejmě vliv „Mack“, který se věnoval tomuto druhu střelby, ale hlavně co mě k westernu přitáhlo je kouzlo doby které se to týká a v neposlední řadě všestrannost střelby. Je spousta kluků co si hraje na kovboje a indiány a mnoho z nich z toho vyroste ,ale jen pár z nich si dětství uchovalo dodnes a kovbojem je aspoň o víkendech. Co se týká všestrannosti střelby tak je to pro mě zajímavé v tom, že nepoužívám jen jednu zbraň se kterou střílím pořád dokola jako například IPSC nebo brokové střelby, ale tři druhy zbraní během jednoho střeleckého úkolu.Člověk se naučí zacházet s revolvery, opakovací puškou a brokovnicí a tudíž to není monotónní střílení a má to samozřejmě kouzlo oné doby. Když se podíváte na kovbojku tak u přestřelek se používaly nejen revolvery u pasu, ale i opakovací pušky a brokovnice.

Jakými zbraněmi střílíte ? Momentálně používám dva niklované revolvery ráže 45 Colt vyrobené firmou F.LLI.PIETTA , repliku opakovací pušky model Winchester 1873 ráže 357Mag. vyrobenou firmou A.UBERTI a opakovací brokovnici model 1897 od firmy NORINCO. Toto jsou zbraně se kterými trénuji a závodím. Samozřejmě zbraní mám více, ale ty jsou spíš pro radost a potěšení. Namátkou bych uvedl například pušky Winchester model 1866 „ Yelow Boy“, Colt Lightning, Marlin Cowboy, Sharps model Billy Dixon ( D.PEDERSOLI) či revolvery perkusní např.model 1851 Navy nebo revolvery Open Top

Proč zrovna tyto ráže ? U pušky jsem zvolil tuto ráži ( 357Mag. )na začátku střílení spíše z ekonomických důvodů, protože si střelivo přebíjím a vzhledem k tomu že né vždy se podaří najít všechny prázdné nábojnice a jejich cena v poměru s cenou zápalek, střelného prachu a samotných střel byla do začátku příznivá. Není to dobová ráže, ale když si na zbraň zvyknete a přiroste vám takzvaně k tělu tak se jí těžko vzdáváte. První revolvery jsem měl také v ráži 357Mag. , ale vzhledem k jejich váze jsem je později vyměnil za revolvery ráže 45 Colt . Střílím jednou rukou a tak se váha pozná a za druhé někteří kamarádi se tak trochu posmívali že bez dobové ráže nemůžu střílet western tudíž změna byla nutná a dnes vím, že byla k lepšímu. 45 Colt je přeci jen sympatický kus olova.

Podle čeho jste si vybral svou první zbraň pro westernové střílení ? První sadu zbraní jsem koupil na doporučení kamaráda „Macka“ který se v tomto pohyboval déle a nebyl důvod nevyužít jeho zkušeností a to hlavně co se týče ráže. Jak jsem již zmínil vybrali jsme ráži 357Mag.. Klasikou dobývání divokého západu jsou revolvery Single Action a samozřejmě páková opakovací puška mod. Winchester 1873. Tím pádem volba byla v podstatě daná.

Jak často trénujete ? Trénink je nutný a bez něj nejde nic, proto chodím na střelnici pokud možno dvakrát či třikrát měsíčně, podle toho jak vychází čas a co práce dovolí.V létě někdy i častěji. Nejsem zrovna typ střelce, který by doma trénoval takzvaně na sucho. Proto to pak musím dohánět přímo na střelnici.Mám raději, když se ze zbraní střílí a né jen tak na prázdno cvaká, to není ten správný požitek.Vždyť co může být krásnější, než když zmáčknete spoušť a vyjde rána a jeli to okořeněno trefou do terče, tak o ničem lepším nevím.

Kolik ran měsíčně vystřílíte ? To je různé, ale jeden trénink si vezme cca 200 kusů střeliva do pušky, 350 kusů do revolveru a 150 kusů do brokovnice. Takže když si to spočítáte, že chodím tak třikrát měsíčně v průměru, je to celkem zajímavé číslo. Samozřejmě kromě brokových nábojů si všechno přebíjím, proto je to celkem dost práce pro pár chvil potěšení, ale stojí to za to a neměnil bych. Kdybych mohl ,střílel bych pořád, ale je třeba najít ten správný kompromis mezi střelbou, náklady na ní a časem který tomu člověk může věnovat.

V které kategorii střílíte a proč jste si vybral zrovna tento styl ? Od začátku střílím v kategorii „ Duelist“. To znamená, že držím revolver pouze v jedné ruce a vždy střílí jen jedna ruka na rozdíl od kategorie Gunfighter, kde sice taky držíte revolver v jedné ruce, ale střílí obě ruce na jednou. Na dotaz proč Duelist musím opět zmínit kamaráda „Macka“, neboť ten střílí taky jednou rukou, ale v kategorii „Classic Cowboy“ a tak když se člověk učí, tak se učí od toho kdo ho k tomu přivedl.Aspoň v mém případě to tak je. Na začátku jsem se ho ptal proč střílí právě tenhle styl a odpověď byla prostá – viděl jsi někdy kovboje držet revolver při přestřelce dvěma rukama? Na to nebyl čas! Tím pádem jsem se do toho dal taky a úspěchy to přineslo.

Jaké úspěchy máte za sebou a čeho by jste rád dosáhl? Westernové střelbě se věnuji již od roku 2003 a tak s přibývajícím časem se mi dostavili i nějaké ty úspěchy. Zmínil bych, že jsem se prostřílel k dvojnásobnému vícemistru Evropy, mistru Rakouska a Slovenska a k dvojnásobnému titulu mistra České republiky. Byl jsem střílet i ve Skandinávii a podařilo se mi vyhrát závody v Norsku a druhé místo ve Švédsku. Samozřejmě, kromě toho, že mě střílení velmi baví, tak bych rád získal titul mistra Evropy a chtěl bych se podívat do kolébky Cowboy Action Shooting do Ameriky na Mistrovství světa End of Trail v Novém Mexiku.

Jste v nějaké střelecké organizaci ? Jsem registrován v AWS ( Asociace Westernových Střelců ). Je to organizace, která sdružuje stejně „ postižené “ lidi z celé republiky. Tato organizace pořádá každoročně Mistrovství republiky v kovbojské akční střelbě na střelnicích v České republice a stála u zrodu Mistrovství Evropy Days of Truth , kdy první dva ročníky zároveň pořádala. V této organizaci jsem v prezídiu a snažím se přispět k rozšíření kovbojské střelby v ČR. Případným zájemcům o tento druh střelby bych rád doporučil podívat se na internetové stránky www.awsczech.cz, kde najdou spoustu informací o tom co je kovbojská akční střelba, jak a podle jakých pravidel se střílí, jak se můžou přihlásit a samozřejmě tam najdou i mnoho fotek a krátkých videi se závodů nejen z ČR, ale i ze světa.Zároveň bych vás rád pozval na střelecké závody , které AWS pořádá a věřím že se budou všem příznivcům westernu líbit.

Jak jste přišel ke své přezdívce - No Name ? Tak jako většina lidí jsem si ji nevybral, ale tak nějak mi zůstala po návštěvě Švédska. Než odjíždíte do zahraničí tak mimo jiných úředních dokumentů které musíte vyplnit, posíláte i přihlášku k závodu. Pro jednodušší postup to většinou dělá jeden člověk za všechny, kteří chtějí jet a přihlášku pošle. No a protože tehdy všichni již své přezdívky měli a já jako nováček ještě ne, onen dotyčný dobrák nevěděl co s tím, proto do kolonky "alias" napsal jednoduše No Name. Od té doby mi už zůstala i proto, že cizinci si mně pod touto přezdívkou zapamatovali a to už se prostě nemění. Pravdou je, že když jsme tehdy platili startovné tak se pokladní neustále divila jak to že nemám jméno a trvalo to asi deset minut než se jí podařilo vysvětlit, že to neznamená že bych žádnou přezdívku neměl, ale že právě No Name je přezdívka. Dnes jsem za ni rád, protože je pro spoustu lidí zvláštní a snadno zapamatovatelná. Vždyť různých Bufalo Billu, Billy Kidů, Watt Earpů je po světě hodně, ale nás o " nemají jméno" moc není.
Děkuji za rozhovor a přeji mnoho střeleckých úsěchů. Použité zkratky: AWS - Asociace Westernových Střelců SASS - Single Action Shooting Society

Zpět