SHARPS - puška na celý život . 1/2

25.09.2018 15:16

SHARPS - puška na celý život

 Perkusní zadovky by se všeobecně daly označit za vrchol perkusních systémů. Těchto systémů bylo zkonstruováno poměrně dost,

přežily ovšem jen ty, které měly jednoduchou a spolehlivou konstrukci odolávající tvrdým podmínkám ve službách americké armády, nebo lovců kožešin. Jednou z těchto zadovek byla puška amerického konstruktéra Christiana Sharpse (1810 – 1874). Ten na této konstrukci začal pracovat již ve čtyřicátých          letech 19. století a v roce 1848 si svůj systém perkusní zadovky nechal patentovat. Byl to systém vertikálně posuvného bloku, ovládaného pohyblivým, prodlouženým lučíkem. Byl geniálně jednoduchý, robustní a spolehlivý, avšak měl i své nedostatky. Sharps již od počátku výroby musel řešit úniky spalných plynů kolem závěru, z důvodu nedostatečného utěsnění nábojové komory. Částečně to vyřešil jiným tvarem závěrové destičky a závěrovým blokem uloženým šikmo proti zadní části hlavně. Toto řešení šikmého uložení závěru bylo ovšem náročné na přesnost výroby. Při tehdejší       sériové výrobě nebylo možno dodržet tak malé výrobní tolerance.Od šikmého uložení závěru tedy posléze upustil a pušky dále vyráběl s konstrukčně zjednodušeným závěrem, uloženým kolmo proti hlavni. Jisté zlepšení u tohoto perkusního systému nastalo i používáním kovových nábojnic se středovým zápalem, které v nábojové komoře lépe těsnily spalné plyny.

1.   Perkusní puška Sharps Pedersoli .54 Sporting

Perkusní puška Sharps není předovka, je to zbraň s perkusním systémem, u které se náboje vkládají zezadu do nábojové komory, po otevření závěru. Závěr, jak již bylo řečeno je vertikálně posuvný blok, ovládaný pohyblivým, prodlouženým lučíkem, který zastává funkci páky. Střílet může jak papírovými, tak i kovovými náboji, které se plní pouze černým střelným prachem. Ke každému typu náboje je jiný tvar závěrové destičky, tzn. že puška se závěrovou destičkou určenou pro papírové náboje, nemůže střílet náboji kovovými a naopak. Za jistých okolností je záměna možná, ale pouze v kombinaci "papírový náboj a destička pro kovové náboje". Při opačné kombinaci "kovový náboj a destička určená pro náboje papírové", nemá kovový náboj dostatečnou opěrnou plochu.

V současné době lze pušku Sharps zakoupit jako repliku např. od renomované italské firmy  Davide Pedersoli, v pražské prodejně westernových zbraní Dave western guns. Dle katalogu vyrábí Pedersoli čtyři typy perkusních Sharpsek : model 1859 Sharps Cavalry, 1859 Sharps Berdan, 1859 Sharps Infantry a 1863 Sharps Sporting , která má 32 palcovou oktagonální hlaveň z velmi kvalitní oceli. Všechny modely perkusních pušek Sharps, jsou vyráběny v rážích .45 (.451) a .54 (.541) Současná produkce těchto zbraní již netrpí úniky spalných plynů kolem závěru. Výrobce tento problém vyřešil vložením o-kroužku z technické pryže pod závěrovou destičku,jehož úkolem je těsnit spalné plyny a zároveň ji udržovat  v pružném uložení. Pro mnohé milovníky tradice je toto řešení nepochopitelné, ale je třeba si uvědomit, že konstrukce pušky Sharps je stará více než 170 let.

Určitá inovativní řešení zjednodušující výrobu a umožňující větší komfort střelby s těmito replikami jsou v současné době nutností. U pušky ráže .54, navíc výrobce přidal tzn. plovoucí nábojovou komoru, která je v podstatě pouzdrem, přesně vsazeným do nábojové komory hlavně a v této pozici volně posuvným. Při výstřelu dojde vlivem tlaku spalných plynů k posunutí tohoto pouzdra řádově v desetinách milimetru a opření o závěrovou desku. Toto řešení je dalším prvkem, zabraňujícím únikům spalných plynů kolem závěru. Jistý problém u tohoto řešení je ten, že po několika desítkách výstřelů se plovoucí nábojová komora vlivem nečistot "zapeče", přestává se ve svém uložení pohybovat a zůstává opřená o závěrovou destičku. Závěr jde potom otevírat poměrně ztuha, v tento moment je nejlépe střelbu přerušit, pušku rozebrat a vyčistit. Tento problém lze částečně eliminovat používáním vhodného mazání, jak celého závěrového mechanismu, tak i střel. Správné mazání se nemusí nikterak shánět, výrobce k puškám nabízí celý sortiment doplňků a příslušenství.

Základní popis pušky Sharps tedy známe, v příštím díle si podrobněji popíšeme vertikálně posuvný blok ( závěr ) a jeho funkci.

Zpět